Cosminele

Mi-am dat seama ca sunt foarte multe locuri foarte frumoase in jurul nostru. Nu trebuie sa mergi sute sau mii de kilometri pentru a vedea si simți un loc minunat. Problema este ca in viteza cu care trecem prin viața uitam sa ne bucurăm de micile detalii. In ultimul timp încerc sa văd ce este mai frumos in tot ceea ma înconjoară, sa surprind si sa transmit mai departe.
Sper sa va placa!

Drumul nostru a început din Poaiana Trestiei, "cartierul" plin de istorie al Cosmine de Sus. Aici fiecare casa pare sa aibă o poveste, unele mai trista, altele mai vesela. Oricum este o minune sa vezi ca pietrele pot rezista zeci si sute de ani fără sa fie fixate cu mortar sau fără ca lemnele sa alunece fără a fi prinse de cuie din fier.
Din păcate populația comunei a scăzut dramatic, casele părăsite si recucerite de natura fiind o dovada evidentă la tot pasul. Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Cosminele se ridică la 1.068 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.266 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (98,31%). Pentru 1,69% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,1%). Pentru 1,69% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională [conform Wikipedia].

Natura este aceea care dictează totul aici – viața oamenilor se desfășoară in funcție de anotimpuri si, respectiv, de modul in care acestea dictează sezonalitatea culturilor. Din păcate acest lucru ii face pe locuitori sa nu mai observe peisajul idilic din jurul lor.
Drumul care șerpuiește printre case pare ca te transporta in timp, fiecare piatra purtând urma pașilor care au trecut peste ea dealungul anilor.

Lacul este situat in partea de sus a localității si se poate ajunge doar pe jos. Drumul care pornește din centrul comunei, se tot micșorează pana rămâne doar o poteca. Se poate ca asta sa fie si modul in care natura încearcă sa se protejeze, deși, datorită căldurii de afara, locul este o mică atracție locală, copiii satului bucurându-se de răcoarea oferită de apa puțin adânca.

Mai adaug in încheiere câteva fotografii si va lansez invitația de va uita in jurul vostru cu mai multă deschidere pentru frumos.